Növénytan
2006.03.01. 19:43
Az óra címe: Hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet a növényekből?
Általában nem jól dolgozzuk fel a növényeket, emitt sok gyógyító szándék odavész. Ma a kivonatok készítéséről is sokat fogunk beszélni, de először is a szárítási utasításokat írom le:
1. Elkülönítve gyűjtsd a különféle növényeket, lehetőleg száraz, csendes napon.
2. Kösd össze kis laza csokrokba a leszedett növényeket, két csokrot erősíts egy madzag két végére. Ezeket függeszd egy rúdra, majd helyezz alá egy lepedőt. Vigyázz, hogy száraz helyen legyenek, mert ha nedvesség éri őket, megpenészedhetnek. A külön összegyűjtött leveleket muszlin- vagy tüllzsák-ba akasztva szokás szárítani, egy zsákba ne sok levél kerüljön! A szárítás általában 3 naptól 1 hétig terjedő időt igényel, legfontosabb, hogy minden rész tökéletesen kiszáradjon.
3. a száraz csokrokat darálják le húsdarálón vagy kávédarálón durva majd finom fokozaton.
Ezzel megvagyunk, tehát áttérünk a kivonatok készítésére.
8 kisebb-nagyobb módszerrel fogunk megismerkedni
a) Kioldás –feltételei: a növénynek van kioldható anyaga; a forrásban levő víz nem veszélyezteti a növény hatóanyagait; pl.: kamilla, tárnics, seprűzanát
b) Forrázat és áztatás-akkor használjuk, ha a lobogó, szinte gőz állagú forró víz nem használható, de meleg, esténként hideg víz kell az anyagok kinyeréséhez.
c) macerációs eljárás-hosszan tartó áztatás, amely tömény alkohol vagy hígított alkohol segítségével történik. Az edényt, amibe raktuk, néha felkell rázni! Cseppfolyós kivonatnak vagy tinktúrának hívjuk a kinyert anyagot.
d) gőzöléses szűrés – tökéletes módszer, az oldószer (ált. víz) lassan átszivárog a növényen, a kávéfőzők működéséhez hasonlóan oldja ki az oldható összetevőket.
e) egyszerű filtráció – szűrőpapír segítségével, mechanikus úton oldjuk ki valamilyen folyadékkal a hatóanyagokat.
f) derítés - a kinyerési műveletek után kerül sorra, erről többet nem is kell tudnotok!
g) digerálás – a szívós növényi részekből 100 Celsius fok feletti hőmérsékleten, mállasztással nyerik ki a hatóanyagokat.
h) préselés/sajtolás: gyümölcsöknél facsarás…. Erről is csak ennyi.
|